Erorile din proiectul de lege al PSD privind “confiscarea extinsa” a averilor/bunurilor care au legatura cu infractiuni:
1. Prima mare eroare este ca PSD propune (a) proceduri suplimentare, realizate de o comisie de verificare a averilor, si apoi (b) un nou proces, ambele dupa ce se termina un proces penal in care o persoana este condamnata pentru o infractiune din cele care i-au adus foloase materiale (ex. trafic droguri, persoane, spalare de bani, etc). In mod corect, masura confiscarii extinse a averii trebuie sa fie dispusa in acelasi proces penal si de acelasi judecator care condamna o persoana pentru o infractiune care i-a adus foloase materiale. Exemplu: judecatorul il condamna pe X pentru trafic de droguri cu o valoare de 5000 RON, si tot atunci ii confisca lui X banii sau bunurile (averea) care nu sunt justificate in raport cu veniturile legale obtinute de X intr-un numar de ani in urma. Prin urmare, prin alte proceduri si procese, PSD pacaleste in legatura cu intentia sa reala.
2. A doua eroare este ca lipsesc din acest proiect infractiunile de coruptie si cele asimilate coruptiei, pedepsite de legislatia romana actuala. Mai ales ca articolul 83 din Tratatul Uniunii Europene enumera “coruptia” intre domeniile criminalitatii de o gravitate deosebita si cu dimensiune transfrontaliera prin impact sau nevoia de a le combate. De exemplu, acte de coruptie din Romania au impact asupra pietii interne sau fondurilor Uniunii, sau asupra increderii in oficialii si institutiile noastre care aplica legile Uniunii.
Reamintesc PSD ca pe 6 iunie, acum o luna, Comisia a adoptat un pachet anti-coruptie tocmai pentru ca a constatat impactul major al coruptiei din interiorul unor state membre asupra Uniunii si a apreciat costurile coruptiei la 120 miliarde EUR pe an, in Uniunea Europeana ! Asta este impact major.
Prin urmare, proiectul PSD facut public