Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, proiectul de lege privind confiscarea averilor ilicite, initiat de Ministerul Justitiei. Documentul trebuie acum sa fie aprobat si de Parlament.
"Guvernul a decis sa se adopte directiva confiscarii extinse, potrivit normei europene. Romania este singura tara in care nu se confisca averea care nu are justificare legala. Modificarea Codului Penal da o satifactie, in sensul ca statul poate confisca averile celor care nu pot justifica cu mijloace legale averea pe care o au", a anuntat premierul Emil Boc, la sfarsitul sedintei de Guvern.
Prim-ministrul a precizat ca, potrivit normelor, este nevoie de existenta savarsirii unei infractiuni pentru care legea sa aplice o pedeapsa mai mare de 5 ani de zile si sa confiste averea unde nu sunt dovezi ca aceasta a fost dobandita prin mijloace corecte.
Emil Boc a reamintit si ca Opozitia a depus, marti, un proiect separat de lege cu privire la acest subiect, dar ca cel al Coalitiei aflate la guvernare este mai bun.
"Proiectul aprobat este superior fata de cel depus de Opozitie. Proiectul depus de Opozitie nu permite confiscarea averilor ilicite obtinute prin fapte de coruptie, iar asta e principala propunere. Presupune o amanare a deciziilor judecatoresti in materie de confiscare", a precizat Boc.
Ce presupune proiectul?
Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Codului penal si a Legii 286/2009 privind Codul penal, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Decizia-cadru nr. 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor si altor bunuri aflate in legatura cu criminalitatea, "al carei scop este acela de a garanta ca toate statele membre dispun de norme eficiente in materie de confiscare a produselor avand legatura cu infractiunea, inter alia, in ceea ce priveste sarcina