Guveranatorul BNR, Mugur Isărescu, crede că societatea românească de astăzi nu este mult schimbată faţă de cea din perioada interbelică, deşi există diferenţe în ceea ce priveşte calitatea oamenilor care formează elitele, informează Mediafax.
"Credeţi că atunci (în perioada interbelică - n.r.) nu trebuia să câştige un om bani din CA-ul de la o bancă importantă. Nu ne-am schimbat, numai că atunci erau oameni de altă calitate", a spus Isărescu, la dezbaterea privind viitorul Centrului Vechi al Bucureştiului, unde a fost lansat volumul "Centrul istoric financiar-bancar al Bucureştilor", semnat de arhitectul Cristina Ţurlea.
Isărescu a mediat o dispută între vorbitorii invitaţi la lansarea de carte privind perspectivele de dezvoltare ale Centrului Vechi al Bucureştiului şi şansele ca astfel de manifestări să influenţeze în vreun fel deciziile viitoare.
Dan C. Mihăilescu a fost vocea cea mai critică, susţinând că asistă la un maslu, întrucât Centrul Vechi nu mai poate fi reînviat, chiar dacă i se face respiraţie "gură la gură".
"Toţi imobiliarii, gherţoii, baştanii aşteaptă ca nişte vulturi acel cutremur de opt grade ca să ridice nişte blocuri turn", şi-a început discursul Mihăilescu.
El a continuat arătând că aşa-numitul "Centru al berarilor" nu e decât o minciună, "o ciupercăreală" de restaurante şi cafenele fără niciun specific, unde servirea lasă mult de dorit.
"Toată această ciupercăreală, acest hedonism din Centrul Vechi îmi aminteşte de ce zicea Pleşu referindu-se la euforia dezastrului specifică românului", a afirmat criticul literar.
Dincolo de virulenţa ironică cu care a descris maniera consumeristă în care funcţionează localurile din Centrul Vechi, inclusiv Carul cu Bere, Mihăilescu a observat că niciunul dintre proprietari nu investeşte cu adevărat în subsolurile acestor clădiri, în structura de rezistenţă.