Foto: Dan Marinescu / INTACT IMAGES/Jurnalul National Bugetul Capitalei pe 2011 a fost construit pe venituri de 4,28 miliarde de lei - adică un miliard de euro (83 de milioane de euro lunar). Aceasta înseamnă că, cele 165 de milioane de euro, cât Primăria Bucureşti trebuie să îi achite omului de afaceri Costică Costanda, reprezintă tot ce colectează Bucureştiul timp de două luni.
● Citeşte cum reacţionează Primăria Capitalei
Dacă fiecare bucureştean ar fi obligat să plătească o sumă egală, pentru a se strânge cei 165 de milioane de euro pe care îi are de înacasat Costanda, această sumă ar fi aproximativ 82,5 euro sau 350 de lei.
Însă, foarte probabil, soluţia Primăriei nu va fi creşterea taxelor şi impozitelor, ci taierea din cheltuieli. Astfel, vor fi afectate cele mai importante investiţii planificate pentru acest an.
● Ponta: Videanu să "scoată banii" şi să-i dea lui Constanda! Vanghelie: Oprescu trebuie să negocieze
Un scenariu simplu arată că, dacă în acest moment, municipalitatea ar trebui să îi dea lui Constanda despăgubirile, ar rămâne fără finanţare următoarele proiecte: Lia Manoliu, Centrul Istoric, proiectul Berzei – Buzeşti sau lucrările de la Virtuţii. Pentru toate aceste lucrări au fost alocate în jur de 60 de milioane de euro pe 2011. Banii nu reprezintă nici jumătate din suma ce i-ar reveni lui Constanda.
Bugetul Capitalei este, şi fără această nouă problemă, foarte fragil, în condiţiile în care consilierii PDL au tăiat banii de investiţii pentru achitarea unor datorii istorice ale Primăriei.
Practic, prima variantă de buget (adoptată în februarie) a lăsat Capitala fără nici un ban pentru investiţii sau pentru deratizare şi iluminatul public.
A doua formă de buget, trecută şi ea cu mari presiuni, a mai rezolvat unele dintre lucrările care rămăseseră fără finanţare. Într-un final, pentru Lia Manoliu au fost