Uniunea Europeană (UE) s-a dotat, miercuri, cu noi reguli menite să-i ajute pe consumatori să "cumpere sănătos”, cu etichete mai detaliate în legătură cu conţinutul de grăsimi de origine animală din alimente, originea ingredientelor, valoarea lor energetică, cantitatea de lipide, acizi graşi saturaţi, glucide, zahăr, proteine şi sare, relatează AFP.
Noua reglementare va îmbunătăţi lizibilitatea etichetelor graţie folosirii unor caractere mai mari şi va conţine toate aceste detalii.
Textul deciziei, rezultatul a trei ani de negocieri laborioase cu statele membre, a fost aprobat de majoritatea eurodeputaţilor. El va putea intra în vigoare până la finalul anului, dar profesioniştii din domeniul agro-alimentar vor avea la dispoziţie cinci ani pentru a se conforma normelor.
Textul nu se referă la metoda "bulinelor” tricolore (roşu, portocaliu sau verde, în funcţie de conţinutul de zaharuri şi grăsimi), aşa cum se practică în Marea Britanie, de exemplu. Mai multe state membre s-au raliat punctului de vedere al industriei agro-alimentare pentru a refuza acest lucru. Acest punct a fost criticat de Biroul European al Uniunilor Consumatorilor (BEUC).
Comisarul pentru protecţia consumatorilor, John Dalli, a recunoscut că regretă faptul că oamenii din industrie se vor putea mulţumi cu precizarea informaţiilor nutriţionale pe laturile sau pe spatele produselor, mai degrabă decât să le prezinte pe faţă şi că băuturile alcoolice nu sunt vizate de reglementare.
ONG-ul german din domeniu, "Foodwatch”, susţine că textul aprobat miercuri nu va aduce prea multe progrese pentru consumatori. "Se va trişa în continuare în privinţa etichetării”, a spus acesta.
Noua reglementare prevede ca etichetele să menţioneze totodată şi data congelării, adaosul de apă din carnea de pui sau peşte, adaosul de proteine de altă origine decâ