Agricultura va rămâne prioritate pentru Uniunea European, din bugetul european pentru perioada 2014-2020, de 1.025 miliarde euro, având alocate 386,9 miliarde euro, adică peste o treime din totalul alocărilor, conform propunerii Comisiei Europene, a spus comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.
”Agricultura se află pe prima poziţie în bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, cu o sumă de 386,9 miliarde euro, dintr-un total de 1.025 miliarde euro. Politica Agricolă Comună rămâne o politică cu greutate în buget. Agricultura este de altfel singurul domeniu care are o politică şi un buget comun la nivelul statelor UE faţă de celelalte sectoare, care au politici naţionale”, a arătat Cioloş în cadrul conferinţei ”Agricultura şi Agribusiness în Europa de Sud-Est”.
Din bugetul total al UE doar 5% se foloseşte pentru cheltuielile administrative şi birocratice, 95% din fonduri întorcându-se în statele membre. ”Noutatea în propunerile de buget ale Comisiei vizează anumite criterii, mai precise, de utilizare a fondurilor europene. Vor exista condiţionalităţi în obţinerea de rezultate, Comisia urmărind nu numai gradul de absorbţie ci şi modul în care statele membre îşi definesc anumite ţinte şi obiective şi pe care le vor îndeplini”, a spus Dacian Cioloş.
El a precizat că în jur de 281 miliarde euro din bugetul total vor fi orientate către plăţile directe pentru menţinerea stabilităţii veniturilor agricultorilor, respectiv pe Pilonul I al PAC, iar 89 de miliarde de euro către Pilonul II: dezvoltarea rurală în statele membre.
În plus, potrivit comisarului european, va fi menţinut în bugetul UE mecanismul de intervenţie în piaţă, în caz de criză, iar ca o noutate, în noul buget al UE, vor fi alocate fonduri şi pentru cercetarea agricolă. ”În noua perspectivă bugetară 2014-2020 vor fi alocate 4,5 miliarde de euro pentru o perioadă