* Agricultura ocupă prima poziţie pe lista de priorităţi a UE, cu 386,9 miliarde euro
Bugetul comunitar propus de Comisia Europeană (CE) pentru perioa-da 2014-2020 se ridică la 1.025 miliarde euro, a anunţat, ieri, Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Potrivit domniei sale, agricultura - singurul domeniu dotat cu o politică comună la nivel european - rămâne pe primul loc în lista de priorităţi a CE, urmând să beneficieze, conform proiectului de buget, de 386,9 miliarde euro. Din banii alocaţi pentru agricultură, 281,8 miliarde lei vor reprezenta plăţile curente către agricultori, alte 89 miliarde euro revenind politicilor de dezvoltare rurală (pentru înfiinţarea de ferme şi unităţi de procesare, formarea agricultorilor, sprijinul fermierilor etc.). Comisarul Cioloş a anunţat că există şi o sumă - 15,2 miliarde euro - care se va îndrepta către alte linii bugetare de interes pentru agricultori, în timp ce 4,5 miliarde euro vor fi alocate pentru cercetare şi dezvoltare în agricultură şi sectorul alimentar. Este pentru prima dată când se defineşte o sumă de bani pentru acest sector, potrivit lui Dacian Cioloş, care a subliniat că întreg bugetul pentru cercetare a crescut cu circa 30 miliarde euro, ajungând la 80 miliarde euro.
CE a propus un buget de 3,5 miliarde euro pentru situaţiile de criză din domeniul agricol şi alte 2,5 miliarde euro pentru sprijinul agricultorilor. Domnul Cioloş a ţinut să menţioneze că este necesară înfiinţarea unor fonduri mutuale, atât din colectarea, în anii buni, a contribuţiilor agricultorilor, cât şi din fonduri europene, din care să fie alocate sume de bani în anii cu producţie agricolă scăzută.
Alături de sectorul agricol, politica de coeziune reprezintă un alt domeniu prioritar pentru UE. De asemenea, a fost introdusă o nouă linie bugetară, de 50 miliarde euro, pentru susţin