Osemintele a şase militari morţi în Primul Război Mondial au fost descoperite în Poiana Şugăului. Bătrânii satului ştiau de morminte, dar pentru arheologi este o descoperire importantă. Autorităţile vor anunţa Ambasada Austriei.
În comuna Dămuc au fost scoase la lumină şase morminte vechi de aproape 100 de ani ale unor militari austro-ungari căzuţi pe front în Primul Război Mondial. Descoperirea a fost prilejuită de lucrările de amenajare a unei baze sportive în locul în care se ţin de obicei serbările comunei.
Mormintele sunt aliniate pe un platou din Poiana Şugăului, aflată la extremitatea muntoasă a comunei, iar cercetarea acestora este făcută de Constantin Preoteasa, cercetător. „Sunt şase morminte individuale, foarte îngrijite, ale unor militari din armata austroungară, care datează din perioada primului război mondial“, a precizat arheologul Preoteasa.
În apropiere, pe culmile Muntelui Şugău, a fost linia frontului, fapt dovedit de existenţa tranşeelor, a urmelor unor puncte de observaţie şi a unor cazărmi. Peste munte, la 10 kilometri de locul mormintelor, se află localitatea Lunca, în judeţul Harghita, unde se desfăşoară acţiunea descrisă de Liviu Rebreanu în romanul „Pădurea spânzuraţilor“. Militarii au fost înhumaţi în acelaşi timp sau la intervale scurte. Craniile şi dentiţia arată că militarii aveau maxim 30 de ani.
„Am reuşit să cercetăm primul mormânt, forte bine conservat, al unui ofiţer. Inventarul nu este foarte bogat, însă a fost foarte important din punct de vedere ştiinţific deoarece ne-a datat momentul înhumării, probabil la sfârşitul anului 1916, pentru că am găsit un tub de cartuş care are înscris pe el anul acesta“, a adăugat arheologul.
După terminarea cercetării, rămăşiţele vor fi predate Austriei sau vor fi reînhumate. „Vom face o slujbă şi vom marca locul creştineşte. Dacă vor exista propuneri pentru un monumen