Localitatea a fost întemeiată de armenii care au emigrat în jurul Mării Negre.
Vechiul Armenopolis, Gherla de azi, este celebru prin cinci "minuni". Dintre acestea nu lipsesc legenda întemeierii oraşului, biserica pe care armenii o consideră "buricul Pământului", un tablou creat de Rubens, planul oraşului ori ciorba de huruth.
Legenda oraşului
O legendă spune că oraşul Gherla a fost întemeiat de către armeni printr-o înşelătorie. Legenda spune că un episcop armean, numit Oxendius Verzelescul, venit din Moldova pentru a scăpa de o persecuţie pornită de turcii care ocupaseră principatul, ar fi cerut de la nobilii Transilvaniei o bucată de pământ cât poate cuprinde pielea unui bou. Nobilii au fost de acord, dar armenii au tăiat pielea în fâşii subţiri şi au făcut o frânghie, cu ajutorul căreia au cuprins un teren suficient de mare pentru a-şi ridica oraşul. Această legendă nu este nici armenească, nici originală, pentru că ea este relatată atât în legătură cu întemeierea Cartaginei, cât şi în legătură cu întemeierea Sibiului.
Primul oraş sistematizat
Cea de-a doua minune este planul oraşului. Armenopolis este singurul oraş baroc din România, întemeiat după un plan prestabilit. "Şefii comunităţii armeneşti au angajat, în anii 1700, un arhitect italian, care a proiectat vechiul oraş, care are străzi paralele şi o sistematizare urbană de invidiat", spun localnicii. Senatorul Varujan Vosganian, de origine armenească, spune că "Armenopolisul a fost primul oraş sistematizat din lume, ceea ce îi oferă o importanţă aparte pentru istoria urbanismului".
Buricul Pământului
Oraşul include o piaţetă centrală, în care se află ceea ce localnicii numesc, în glumă, "buricul Pământului", adică cea mai înaltă biserică armeano-catolică din lume, spune liderul comunităţii armeneşti, Janos Estegar. Aceasta este considerată, totodată, drept cea de-a t