De ce creştinii au ajuns să-i numească pe evrei „jidani"? Cum se explică antisemitismul şi cum a evoluat el? Cum a fost posibil Holocaustul românesc? Directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel", Alexandru Florian, punctează pe scurt, pentru România liberă, câteva idei despre problematicile enunţate mai sus.
Pentru mai multe explicaţii legate de situaţia evreilor din România, puteţi descărca aici Raportul Wiesel, efectuat din iniţiativa preşedintelui României din vremea aceea, Ion Iliescu.
Antisemitismul este legat de apariţia şi dezvoltarea creştinismului, care a intrat în conflict simbolic cu religia iudaică, plecând de la faptul că afirmau creştinii că Iisus a fost ucis de evrei, explică directorul Institutului „Elie Wiesel".
În România, antisemitismul extrem şi-a găsit întruchiparea în ideologia legionară, de extremă-dreapta, mai întâi, în partidul lui A.C. Cuza, apoi, în partidul lui Corneliu Zelea-Codreanu.
Ideologia legionară a prins contur în anii '20, când Mişcarea Legionară se desprinde din Liga Apărării Naţional-Creştine, partidul extremist condus de A.C. Cuza. Codreanu pleacă din formaţiunea politică şi îşi organizează propriul partid, Mişcarea legionară, explică dr. Alexandru Florian.
Ideologia legionară are trei mari axe: naţionalismul extrem, ortodoxismul ca valoare de spiritualitate fundamentală ce ar caracteriza poporul român şi antisemitismul ca „mare descoperire". Prin antisemitism, legionarii găsesc principalii vinovaţi pentru tot ceea ce nu funcţiona bine în România, după Marea Unire: pentru criza economică de la sfârşitul anilor '20, pentru faptul că tânăra generaţie nu reuşea să-şi găsească slujbe, pentru că ei considerau că, în învăţământul superior, exista o abundenţă de evrei care îngreuna sau reducea posibilitatea românilor de a fi studenţi.
@