Procurorii au stabilit până acum doar că locatarii imobilului distrus în decembrie 2010 de o acumulare de gaze nu au nicio vină. Investigaţia urmăreşte în ce măsură E.ON Gaz şi Primăria Bacău poartă vreo răspundere pentru deflagraţia care a făcut scrum 15 apartamente.
Ancheta legată de explozia blocului de pe strada Martir Horea a eliminat o parte dintre posibilii vinovaţi. Potrivit expertizei realizate de specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD Insemex) Petroşani, locatarii nu poartă nicio vină.
În baza aceloraşi analize, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău urmează să stabilească pe cine vor trimite în judecată.
Primăria şi E.ON „au pus umărul“ la explozie
Potrivit legii, E.ON Gaz Distribuţie avea obligativitatea să verifice lunar răsuflătorile de gaz, iar pentru asta aveau la îndemână şi o hartă a tuturor dispozitivelor existente în oraş. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Explozia nu s-ar fi produs, spun specialiştii, dacă nu s-ar fi acumulat gazul în subsolul blocului. Această situaţie a fost determinată de fisurarea unei ţevi aflată la 24 de metri de bloc.
În plus, procurorii iau în calcul şi faptul că acumularea de gaz a mai fost posibil favorizată şi de astuparea răsuflătorilor cu asfaltul pus de Primăria Bacău în anul 2007.
„Potrivit expertizei, de producerea exploziei nu sunt vinovaţi proprietarii de apartamente. Asta se ştie sigur! Restul, rămâne încă să se stabilească în perioada imediat următoare“, a spus Bogdan Pocovnicu, avocatul care-i reprezintă pe locatarii blocului afectat de explozie.
Surse apropiate anchetei, afirmă că E.ON Gaz a depus câteva amendamente la expertiză, legate de condiţiile în care s-a fisurat ţeava, dar şi de implicaţiile astupării răsuflătorilor. „Am constatat ca raportul de expertiză depus