Festivalul de la Avignon, ajuns la a 65-a ediţie, se deschide miercuri, 6 iulie. Este un festival nu numai de teatru, ci al artelor, în general, care devine şi un loc de dezbatere publică pe teme culturale, sociale şi politice.
Până pe 26 iulie, în fosta cetate a Papilor de pe malul Ronului va răsuna la începutul fiecărui spectacol al Festivalului de la Avignon un semnal muzical, o compoziţie pentru trompete a lui Jean-Michel Jarre.
35 de mari spectacole figurează în programul oficial al festivalului, dintre care 22 sunt total noi, creaţii pregătite special pentru Avignon. 15 dintre ele au fost gândite pentru diversele spaţii magice pe care le oferă oraşul, precum Curtea de Onoarea a Papilor sau o enormă carieră de piatră aflată la 15 kilometri de oraş. Avignon, laborator artistic internaţional
Festivalul de la Avignon a devenit un fel de laborator artistic european, dar şi internaţional, care îşi propune în primul rând să caute şi să promoveze noutatea în materie de limbaj şi de estetică teatrală. Uneori este şi criticat pentru spiritul său de avangardă extrem de pronunţat.
Anul acesta, programatorii au pus accentul pe dans şi coregrafie. Artistul asociat al festivalului este un coregraf francez, Boris Charmatz, iar principalul său spectacol, programat în Curtea de Onoarea a palatului papal, se numeşte "Enfant" (Copil) şi reuneşte pe platou nouă dansatori şi 27 de copii, având vârste între 6 şi 12 ani. Festivalul de la Avignon, spaţiu pentru schimbul de idei
Prin spectacolele sale de o mare diversitate, unele extrem de provocatoare, prin piesele clasice şi moderne programate, prin artiştii străini invitaţi, prin expoziţiile şi dezbaterile care fac parte din program, festivalul se doreşte şi un spaţiu civic, de dialog şi schimb de idei.
Unul dintre directorii festivalului, Vincent Baudriller, declara pentr