Am fost martor la un eveniment cinematografic dedicat copiilor: Festivalul „Punguţa cu doi bani” de la Piatra-Neamţ. Rar asemenea întreprinderi culturale şi educaţionale care să aibă un impact foarte mare asupra micului public.
Într-un cinematograf vechi şi aproape uitat de cei ce îl administrează, nişte oameni mari cu sufletul frumos în care pâlpâie copilăria au reluat festivalul, organizat opt ani consecutiv şi întrerupt la începutul anilor ’90. Cu nelinişte au pornit la drum, dar au pus temerea în faţă şi au izbutit. Copiii, fără să ceară aşa ceva, au „muşcat” cu poftă din cele 15 filme programate în timpul festivalului, încheiat duminică seară. Asta înseamnă că le-a plăcut mult. La toate proiecţiile ar fi fost vreo zece mii de intrări, potrivit administraţiei Cinematografului Dacia-Panoramic. E o cifră impresionantă. A prins de minune şi partea de interactivitate, astfel cei mici, în mare parte, au participat, s-au implicat. A fost organizată în hol şi o expoziţie de pictură a şcolarilor.
Pe lângă juriul „mare” a existat şi un juriu „Junior”. Juriul maturilor, din care au făcut parte Magda Mihăilescu, Marius Şopterean, Mihai Orăşanu, Maria Lupu, Ana Monda, Adrian Alui Gheorghe şi Călin Stănculescu, a acordat Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film pentru Copii şi Tineret „Punguţa cu doi bani” producţiei germane „Crocodilii”, în regia lui Christian Ditter. E un film (primul film din seria cu acelaşi titlu) apreciat la diverse manifestări de gen din întreaga lume; e un film care place publicului; e un film de care are nevoie publicul. Este vorba de nişte copii-adolescenţi din zilele noastre şi care îşi spun „crocodili”. Selecţia pentru a intra în acest grup este riguroasă. Pretendentul e pus la mari încercări. E despre curaj, despre prietenie, despre grija acestor copii pentru oraşul în care trăiesc.
Juriul Junior, format din n