Dezastrul din educatie si rata redusa de promovabilitatea la sesiunea de Bacalaureat din vara anului 2011 sunt subiectele care stau in aceste zile pe buzele tuturor actorilor din clasa politica, mediul economic sau cel de afaceri.
Televiziunile vorbesc numai despre rezultatele slabe de la Bac si cauta vinovati in randul clasei politice. Ministrul Educatiei trebuie sa isi dea demisia? Cine a gresit in reformarea sistemului de educatie din Romania?
Cum a fost posibil ca doar 44% dintre elevii care au participat la sesiunea de Bacalaureat din aceasta vara sa obtina nota de trecere? Romania, tara pe care investitorii straini o apreciau pentru forta de munca calificata si potentialul ridicat de pe piata muncii, a reusit in 2011 sa inregistreze cel mai prost rezultat din educatie de dupa Revolutie.
In 2010 au promovat 67% dintre elevi, iar in 2009 rata de promovabilitate era de aproape 80% la nivel national.
Promovabilitatea la Bac s-a prabusit in trei ani de la 80% la 44%, iar toata lumea este ocupata sa caute vinovati. Multitudinea de explicatii nu a intarziat sa apara. Elevii sustin ca subiectele au fost prea grele sau ca au fost stresati de camerele video, parintii fac scandal pe la usa liceelor si cer demisia ministrului Educatiei, Daniel Funeriu. Vinovati se cauta si in mediul politic. Actualul ministru al Educatiei face parte din PDL, insa sustine ca dezastrul din educatie a fost inceput de predecesorii sai, care faceau parte din PSD.
Peste 110.000 de elevi au picat Bacalaureatul in prima sesiune din 2011, iar numarul celor care au promovat este de circa 90.000. Daca in anii trecuti mai multi elevi concurau prin examen pentru un loc la facultatea dorita, astazi s-ar putea sa intre doar prin simpla prezentare a dosarului.
Academia de Studii Economice pune la bataie 5.000 de locuri pentru ciclul de licenta ce va incepe in aces