Jeri Guthrie-Corn, adjunctul şefului misiunii SUA face apel la dialog între putere şi opoziţie. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Jeri Guthrie-Corn, adjunct al şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti, este dezamăgită de cinismul românilor şi spune că opoziţia ar trebui să participe la dialogul cu preşedintele Băsescu pentru a se ajunge la un consens privind modificarea Constituţiei.
Guthrie-Corn, care-şi încheie în următoarele zile misiunea în România, urmând să preia un post la Paris, a acordat un interviu pentru Evenimentul Zilei în care susţine necesitatea reducerii imunităţii parlamentare şi modificarea articolului 44 din Constituţie în care se prevede că averile se prezumă a fi dobândite licit. Ea mai spune că fenomenul corupţiei, pe care opoziţia îl vede doar în zona puterii, se manifestă în rândul tuturor partidelor.
EVZ: Vă aflaţi în România de trei ani şi aţi mai petrecut aici alţi doi ani. Ce credeţi că s-a schimbat cel mai mult între perioadele petrecute de dumneavoastră aici?
Jeri Guthrie-Corn: Două aspecte. Primul este reprezentat de guvernarea democratică, pentru că sub regimul Ceauşescu nu exista niciun fel de democraţie, iar în al doilea rând, economia de piaţă.
Care au fost cele mai dificile momente?
În perioada 1989-1991 viaţa era grea în România. În 1989, aveam apă doar timp de o oră dimineaţa şi o oră seara. Dar în mod clar nu am suferit la fel de mult precum românii deoarece eram cetăţean şi diplomat străin. Practic nu exista mâncare, pieţele erau goale. Viaţa era foarte grea. Acum, când citesc statisticile care spun că 37-40% dintre români sunt de părere că era mai bine pe timpul comunismului, nu ştiu ce fel de amnezie colectivă a pus stăpânire pe ei. Vorbeam mai devreme despre greutăţile pe care le-am întâmpinat în 1989 din punct de vedere personal. Cred că episodul venirii minerilor din