Poveştile oamenilor se iţesc dintre dărâmături, pereţi afumaţi, întuneric şi urlete de copii despuiaţi. În ghetourile din strada Sloboziei îşi duc zilele, de aproape 20 de ani, peste 500 de suflete.
Înainte de Revoluţie, cartierul Istru, situat pe şoseaua Sloboziei, era o zonă muncitorească unde locuiau lucrători din construcţii sau de la domeniul public în nouă cămine de nefamilişti. După 1990, cea mai mare parte a blocurilor a fost devastată, iar acum oamenii se scaldă în sărăcie şi mizerie. Chiriaşii au furat tot ce au putut, în special obiectele din metal pe care le-au valorificat.
Dintre cele nouă blocuri, şase au fort renovate de municipalitate în urmă cu 11 ani, iar trei aşteaptă încă finanţări.
“Căminele de la Istru au fost reabilitate în 2000, au fost schimbate instalaţiile, au fost văruite camerele, s-a luat fiecare încăpere, dar în jumătate de an au distrus tot, au spart ţevi, au furat calorifere”, a spus Elsa Joantă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Giurgiu.
Unul dintre cele trei cămine care au rămas nerenovate a fost deja dezafactat, iar în celelalte două înfloreşte “bursa neagră” a chiriilor. Aici, locuinţele sunt branşate illegal la reţeaua de current electric, iar cei 500 de locuitori cară apa cu bidoanele de la ultimea cişmea din oraş. Tot acolo îşi spală şi covoarele.
Singur printre ziduri
“De aici luăm apă iarna şi vara. Cărăm toată ziua cu bidoanele. Aici spălăm covoarele şi hainele. De multe ori se face o coadă imensă. Copiii se mai bat între ei” povesteşte femeia ca şi cum ar fi firesc să se întâmple aşa, unad intre femeile care locuiesc în zonă.
Municipalitatea promite însă că ghetourile vor deveni, în curând, blocuri ANL.
“Suntem pe lista de învestiţii aprobată pentru acest an pentru ANL. Aşteptăm să se organizeze licitaţia şi să fie demarate lucrările. O parte dintre cei care au stat