Obiectul liturgic de excepţie, „Steagul lui Ştefan cel Mare", restaurat timp de şapte ani, va fi prezentat publicului astăzi, ora 11.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României.
Expunerea este considerată un moment deosebit, după ce timp de şapte ani restauratorul Sidonia Macri a muncit la un complex proces de refacere a unuia dintre cele mai frumoase steaguri, comandat special de Ştefan cel Mare, la anul 1500. La vernisajul „Exponatului lunii" participă Excelenţele Lor Henry Paul, ambasadorul Franţei al Bucureşti, şi Iurie Reniţă, ambasadorul Moldovei.
Obiectul textil excepţional, o broderie bizantină de secol XV, înfăţişează imaginea iconografică a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruinţei militare. Iniţial s-a crezut că este vorba despre un steag de luptă al voievodului Ştefan cel Mare, datorită iconografiei şi a încadrării cronologice a piesei. Însă lipsa stemei Moldovei caracteristică stindardelor militare, nu susţine ipoteza amintită.
Rugăciunea domnitorului către Sf. Gheorghe
Broderia îl reprezintă pe Sf. Gheorghe aşezat pe un tron cu pernă roşie, având genunchii uşor depărtaţi şi tălpile sprijinite pe un balaur înaripat cu trei capete. În mâna dreaptă sfântul ţine mânerul unei spade şi în cea stângă vârful acesteia. Figura ovală a sfântului este încadrată de părul său buclat, iar pe cap poartă o coroană cu nouă fleuroni, decorată cu pietre preţioase şi perle, susţinută de doi îngeri. Îngerul din partea stângă ţine în mâna dreaptă o spadă, iar îngerul din partea dreaptă ţine în mâna stângă un scut. Sfântul Gheorghe poartă o tunică militară de culoare gri peste o cămaşă lungă de culoare verde, iar în picioare are sandale cu curele încrucişate pe gambe.
Potrivit specialiştilor Muzeului de Istorie, în colţurile din stânga şi dreapta sus este brodată o inscripţie în limba greacă: „Sfântul Gheorghe din Ca[p]pad