Livrarea tancurilor germane de tip „Leopard“ într-o dictatură cu un regim islamist represiv, aproape feudal, a stîrnit proteste în Germania. La cererea opoziţiei Bundestag-ul - parlamentul federal german - a dezbătut această chestiune scandaloasă şi a cerut explicaţii din partea guvernului.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Cabinetul german se află într-o dilemă morală. Cum altfel s-ar putea explica tăcerea guvernului confruntat cu o afacere scandaloasă, dezvăluită de săptămînalul „Der Spiegel“. Potrivit revistei amintite, Germania ar fi dat lumină verde pentru livrarea a 200 de tancuri către Arabia Saudită. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe a Consiliului pentru Securitate Naţională.
Potrivit unor ştiri difuzate de către radioteleviziunea germană, 44 de tancuri de tip „Leopard“ au şi fost exportate. Reacţionînd la valul de critici articulate, purtătorul de cuvînt al cabinetului, Steffen Seibert a spus astăzi în faţa presei că guvernul nu va da publicităţii nici o declaraţie legată de această chestiune.
Reţinerea guvernului a explicat-o Seibert prin faptul că şedinţele Consiliului de Securitate Naţională sunt secrete. Consiliul este prezidat de către şefa guvernului, creştin-democrata Angela Merkel şi de către vicecancelarul şi ministrul de externe, liberalul Guido Westerwelle.
La iniţiativa opoziţiei a avut loc o dezbatere în Bundestag în care s-a discutat afacerea livrării de tancuri.
Secretomania guvernului a fost criticată pînă şi de către unii membri ai partidelor care fac parte din coaliţia creştin-democrat/liberală de la Berlin.
Vicepreşedintele grupului parlamentar ecologist, Jürgen Trittin a calificat tranzacţia drept o încălcare a consensului transpartinic. El a criticat dur politica externă germană în Orientul Apropiat, afirmînd că este lipsită de o linie directoare clară.
O părere