Numărul elevilor care au luat bacul a fost zero în peste 20 de licee din ţară. Majoritatea sunt grupuri şcolare în care învaţă elevi la seral sau veniţi de la şcolile de arte şi meserii, în timp ce programa de bacalaureat este pur teoretică şi nu ia în seamă pregătirea tehnică a elevilor, spun directorii instituţiilor cu promovabilitate zero.
Rezultatele slabe de la bacalaureat au dus ieri la prima demisie în instituţiile care nu au avut nici un elev cu medie de trecere: directoarea Liceului particular „Ioan Slavici„ din Timişoara a anunţat ieri că părăseşte sistemul de învăţământ.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat şi el măsuri în cazul acestor licee: „Toate locurile în care nu se face carte pentru a obţine un bacalaureat cu valenţele unui bacalaureat autentic ar putea fi transformate. În acele locuri trebuie să se dezvolte un învăţământ relevant, de exemplu învăţământ profesional„, a spus el.
România are nevoie de astfel de instituţii, pentru că s-a pierdut noţiunea de meseriaş, a adăugat Funeriu.
Directorii liceelor vizate spun, la rândul lor, că este nevoie de schimbări şi cer un bacalaureat diferenţiat de liceele teoretice, dat fiind nivelul de pregătire al elevilor lor şi profilul tehnologic al grupurilor şcolare. Pe de altă parte, profesorii dau vina şi pe schimbarea repetată a programei de bacalaureat şi pe „reformele fără sfârşit" din sistemul de învăţământ pentru rezultatele slabe obţinute de elevii lor.
Elevi de nota 5 în generală
În judeţul Argeş sunt patru licee în care gradul de promovare a fost zero. Unul dintre acestea este Grupul Şcolar Agricol din Costeşti unde, în mod tradiţional, vin copii cu medii mici, pentru că cei mai buni la învăţătură merg la liceul teoretic din oraş. „Gradul de pregătire este foarte scăzut, dacă ne uităm la mediile din clasele V-VIII, iar unii elevi nu au