O reducere a contribuțiilor sociale ar fi oportună, iar autoritățile ar reuși să crească încasările la buget. Chiar dacă efectul nu se va vedea imediat, impactul va fi pozitiv, așa cum s-a întâmplat și în cazul cotei unice.
Capital: De curând, ați fost aleasă la conducerea Camerei de Comerț Româno-Americane (AmCham). Care sunt prioritățile mandatului dvs.?
Alexandra Gătej: Umbrela sub care vor sta toate acțiunile noastre va fi creșterea competitivității. În plus, vom lansa în premieră pentru România, la începutul toamnei, un raport de competitivitate, diferit de ceea ce există pe piață, în sensul că folosește o metodologie utiliazată de toate camerele de comerț americane din Europa. Este o metodologie care combină atât analize cantitative pe baza rapoartelor Eurostat sau de alte tipuri, cât și analize calitative.
Capital: AmCham vrea definirea unor indicatori de performanță în colectarea veniturilor de la bugetul de stat. Cum vedeți modernizarea administrației fiscale și care ar fi acei indicatori de performanță?
AG: Am atras atenția de mai multe ori asupra ponderii scăzute a veniturilor de la bugetul de stat în PIB. Indiferent de ideologia sistemului de taxe și impozite, noi nu am fost în măsură să colectăm mai mult de 30%-32% din PIB (media europeană este de 42% - n.red.). Propunem modificarea Codului de procedură fiscală și a legislațiilor subsecvente și așteptăm îmbunătățirea raportului dintre administrația fiscală și contribuabili. Trebuie făcută reforma structurilor de control și inspecție fiscală, eliminând suprapunerile în verificarea contribuabilului, precum și diferențele dintre interpretările legislației fiscale. Un alt lucru ar fi simplificarea procedurilor de reglare a fișei contribuabilului. Veți vedea că, la administrațiile fiscale, o grămadă de lume caută să-și regleze fișa fiscală, întrucât ce are în contabili