Patronii suceveni speriaţi de amenzi au înregistrat 11.600 de salariaţi în ultimele două luni. Comparativ cu anul trecut, media lunară a contractelor a crescut de trei ori. Nu este vorba despre noi angajări, ci doar despre salariaţii care nu mai sunt nevoiţi să muncească la negru.
În lunile mai şi iunie 2011 au fost înregistrate la Suceava, în total, peste 11.600 de noi contracte de muncă. Asta înseamnă că media lunară a fost de 5.800 de dosare, de aproape trei ori mai mare faţă de media lunară, de 2.000 de contracte, câte erau în anii 2009 sau 2010.
Motivele creşterii bruşte a „legalităţii“ firmelor sunt intensificarea controalelor la firme şi acordarea de sancţiuni mai aspre. „Înainte, amenzile erau de 3.000 - 4.000 de lei, iar acum sunt de 10.000 - 20.000 de lei pentru un singur caz de muncă la negru“, a precizat Ionuţ Creţuleac, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava.
Amenzi totale de jumătate de milion de lei
El a mai spus că, în lunile mai şi iunie, primele de la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, inspectorii au fost indulgenţi, tocmai pentru a da timp patronilor să-şi pună documentele în ordine. „Le-am solicitat să intre în legalitate şi mulţi s-au conformat, după cum se observă în statistică“, a mai spus şeful ITM.
Totuşi, au fost şi cazuri în care societăţile au fost amendate pentru că au insistat în a păcăli legea, valoarea sancţiunilor date fiind de 500.000 de lei. În plus, au fost depistate două firme de prelucrare, respectiv de exploatare a lemnului, unde au fost găsiţi câte şase muncitori fără forme legale. „Dacă descoperim mai mult de cinci persoane care lucrează fără forme legale într-o companie, trebuie să sesizăm Poliţia, acela fiind caz penal“, a mai spus Ionuţ Creţuleac. Firmele amendate sunt din Fălticeni şi Rădăuţi, iar în cazul firmei din Fălticeni a fost găsit muncind şi un minor de 14 ani