Cu toate că măsurile şi reglementările din domeniul farmaceutic luate în ultimii ani de Ministerul Sănătăţii au avut drept scop creşterea accesibilităţii pacienţilor la tratament, rezultatul lor nu a fost cel scontat.
Astfel, consumul de medicamente ieftine a scăzut în ultimii ani. "Produsele ieftine au devenit o specie pe cale de dispariţie", a declarat ieri Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) şi directorul general al Terapia Ranbaxy, într-o conferinţă de presă.
Dacă în primul trimestru din 2008, medicamentele generice - care au un preţ mai mic - reprezentau 32,5% ca valoare şi 73% ca volum din totalul pieţei, în primele trei luni din 2011, această categorie de medicamente a ajuns să reprezinte 23%, respectiv 52,6% din piaţă.
Dragoş Damian a mai explicat că lista C2, care include medicamentele gratuite pentru bolnavii din cadrul programelor naţionale de sănătate, care reprezintă 4% ca volum, consumă 65% din banii Ministerului Sănătăţii, adică 2,5 miliarde de lei fondul total de 4 miliarde lei de care dispune Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. "În lista C2 există medicamente generice, dar nu sunt utilizate", a continuat preşedintele APMGR.
Ministerul Sănătăţii a anunţat la finele lunii trecute că vrea să facă economii de 66 milioane de euro, implementând un nou sistem de calcul al preţului medicamentelor din această listă şi reducând adaosurile comerciale ale distribuitorilor şi farmaciilor.
Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant etc.
Farmaciile vor vinde doar medicamente scumpe
Directorul general al Terapia Ranbaxy a spus că proiectul recent al Ministerului Sănătăţii arată că autorităţile s