Fiecare al treilea test de bacalaureat contestat de absolvenții liceelor din Moldova a fost modificat, arată rezultatele Comisiei de Evaluare și Examinare, făcute publice astăzi dimineață. Altfel spus, din cele 21009 lucrări, 64,89 % au rămas cu aceleași note.
Această cifră constituie în jur de 16 la sută din numărul total de lucrări și 35 la sută din numărul total de candidați. Potrivit membrilor comisiei de evaluare, 7% din contestațiile depuse fac parte din totalul notelor negative.
„Printre tendințele lucrărilor supuse reevaluării din acest an pot fi menționate lucrări care erau la limita dintre două puncte, itemi subiectivi, precum eseul, care au fost apreciate cu un punctaj mic, teste identificate cu erori de calcul", a declarat Adrian Ghicov, președintele Agenției de Evaluare și Examinare (AEE). „De asemenea, am avut și o serie de contestații la lucrări anulate parțial de comisia de evaluare. Probabil acești absolvenți au mizat pe noroc sau pe hazard", a mai spus acesta.
Cea mai dezastruoasă situație s-a înregistrat în sudul țării, în rândul candidaților la BAC din școlile alolingve. „Am ajuns la concluzia că avem persoane care nu vorbesc limba română, nici după 12 ani de școală", a punctat Ghicov. Şeful Agenției de Evaluare și Examinare a luat în calcul și schimbarea curriculei de învățământ, în viitorul apropiat.
Potrivit rezultatelor, cele mai multe contestaţii au fost depuse la examenul de limba română, în număr de 5.229, urmate de cel de la matematică- 3.522 şi limba engleză - 2.239 de contestaţii.
De cealaltă parte, absolvenții au dat ieri buzna la centrele de BAC, în așteptarea unei minuni. Majoritatea au rămas, totuși, dezamăgiți de rezultatele finale, dând din nou vina pe examinatori. „Am luat 8 la română și am rămas cu aceeași notă. Nu înțeleg de ce s-au încăpățânat să-mi adauge câteva puncte la ultimul item, unde era vor