Ministrul de externe, Teodor Bancoschi a declarat astăzi că problemele sectorului agrar din România "care număra cel 150 de ani" provin din faptul că "continuăm să privim agricultura cu un anumit dispreţ şi credem că ea ţine de trecut".
Bancoschi a atras atenţia asupra unei ameninţări din acest sector, şi anume "apetitul foarte mare a unor ţări străine faţă de terenurile din România".
"Am discutat cu mulţi omologi despre faptul că există o sete de pământ fertil, există multe ţări bogate care au o problemă imensă de apa şi alimente şi care să orientează spre noi pieţe pentru a investi. Interesul faţă de terenul ecologic din România este foarte mare, mă deranjează puţin acest apetit pentru terenurilor româneşti. Pământul de la noi este încă ieftin şi există riscul de a ne trezi cu cât mai mulţi proprietari străini. Trebuie să fim foarte atenţi ce le cerem celor interesaţi să cumpere teren, ar trebui să se facă mai mult concesiuni decât vânzări. Am semnalat acest risc pentru că îl văd, a apărut deja şi trebuie să îi punem o frână", a explicat ministrul de Externe.
În plus, Baconschi a afirmat că dezvoltarea unor politici agrare este imposibilă atât timp cât pământul de vinde oricui, fără a ţine cont de anumite criterii.
Ministrul a subliniat faptul că agricultura şi energia sunt în centrul oricărei politici vizionare care pot conduce o ţara spre o dezvoltare viabilă.
"Cunoaştem problemele structurale din România: subfinanţare, fragmentarea propietatilor funciare, dar şi absenţa unei clase de fermieri. De aceea, un obiectiv politic pentru guvern este să întărească dezvoltare rurală cum ar fi stimulare revenirii unor specialişti în sectorul rural. Să consolidam agricultura şi să creştem productivitate", a declarat ministrul de externe.
Ministrul de extern