Inflaţia va fi ţinută sub control, anunţă autorităţile chineze, după ce în ultimele săptămâni carnea de porc s-a scumpit cu aproape 60% faţă de începutul verii anului trecut.
Preţurile mari ale alimentelor sunt considerate a fi una din cauzele creşterii inflaţiei, care a atins în luna iunie 5,5%, cel mai mare nivel din ultimii trei ani. Iar carnea de porc, un aliment popular în China, este principalul “vinovat”.
Pe piaţa chineză există în acest moment o lipsă a cărnii de porc, mulţi fermieri locali renunţând să mai investească în creşterea porcilor din cauza incidenţei mari a bolilor şi a preţurilor de achiziţie care erau considerate a fi prea mici la nivelul anului trecut.
Chiar premierul Wen Jiabao a spus că a resimţit şi el scumpirea cărnii de porc şi că, odată ce măsurile guvernamentale anti-inflaţie vor fi puse în aplicare “preţurile la porc vor începe să scadă în lunile următoare”.
“Trebuie să tăiem cheltuielile de logistică pentru a ajuta la menţinerea stabilităţii preţurilor la alimente”, a mai spus premierul chinez, criticând costurile exorbitante de transport care atârnă greu în preţul de vânzare al legumelor şi al altor alimente.