„Adevărul“ vă prezintă harta consumului de droguri la nivelul municipiului, pe cartiere. Consumul de droguri a luat amploare în oraşul nostru odată cu apariţia etnobotanicelor.
E greu de stabilit în ce şcoli se consumă mai multe droguri ori dacă tinerii de bani gata fumează sau prizează mai multe droguri decât cei cu o situaţie financiară mai modestă. Un lucru e cert în privinţa ambelor categorii: toţi consumă. E afirmaţia coordonatorului biroului Cluj al Agenţiei Naţionale Antidrog, Sebastian Marcu. „Nu poţi spune că într-un liceu se consumă mai mult decât în altul etnobotanice sau alte droguri, dar poţi spune că în toate liceele se consumă“, a declarat acesta.
Marcu susţine că municipiul Cluj-Napoca se confruntă cu un boom al consumului de droguri din 2009, când au intrat pe piaţă etnobotanicele. Acum, deşi „magazinele de vise“ au fost închise, substanţele se comercializează pe internet sau pe ascuns.
Consumul de droguri s-a dublat
Faţă de anul trecut, numărul tinerilor, dar şi al părinţilor care apelează la serviciile de consiliere antidrog s-a dublat, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale Antidrog, . Specialiştii susţin că acesta e doar numărul oficial, numărul consumatorilor fiind mult mai mare, deoarece multe persoane sunt internate direct la Urgenţe sau sunt consumatori care nu s-au confruntat încă cu probleme. De asemenea, mulţi consumatori sunt depistaţi de Serviciul Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, dar structura nu ţine o evidenţă a acestora.
Media de vârstă a consumatorilor clujeni este de 18 ani. „Au fost cazuri de consum şi la vârste de 10-11 ani şi în medie acestea urcă până la 24 de ani“, a subliniat coordonatorul Agenţiei.
„La noi la centru, numărul tinerilor care vin pentru consiliere sau a părinţilor care vin să se intereseze s-a dublat faţă de statisticile de anul trecut“