Dietă mediteraneană este o dietă care încurajează consumul de legume, vegetale, fructe, ulei de măsline, lactate, dar şi de carne, în special carne albă (pui şi peste).
Pentru persoanele al căror organism este predispus către diabet zaharat, dietă mediteraneană poate reprezenta o metodă eficientă de prevenţie a apariţiei bolii. Astfel, studii realizate în străinătate au arătat că riscul de diabet a scăzut cu până la 50% în cazul persoanelor care au urmat versiuni ale dietei mediteraneene suplimentate fie prin adaos de ulei de măsline, fie prin adaos de alune.
Uleiul de măsline şi alunele aduc aport caloric ca orice grăsime, însă reprezintă "grăsimi bune", contribuind la scăderea incidenţei diabetului zaharat, bolilor cronice, bolii Parkinson sau bolii Alzheimer.
Resursele de proteine vegetale, în centrul dietei mediterneene
Dietă mediteraneană încurajează utilizarea zilnică a resurselor de proteine vegetale, consumul uleiului de măsline, al legumelor şi fructelor, al iaurturilor şi brânzeturilor. Această permite, de asemenea, consumul de carne de pasăre, ouă, peste şi dulciuri - în cantitate moderată - , dar şi consumul, o data pe luna, a cărnii roşii (de porc sau de vită).
Recomandarea medicului este că acest regim alimentar să fie asociat cu consumul a 6 pahare de apa zilnic. Pe de altă parte, cei care urmează dietă au voie să consume alcool în mod moderat, cum ar fi vin.
Piramidă dietei mediteraneene:
Reducerea incidenţei diabetului zaharat de tip 2 cu ajutorul dietei mediteraneene.
Incidenţă tot mai mare a diabetului zaharat de tip 2 la nivel mondial, coroborat cu modelele vestice de dietă, sedentarism şi obezitate, reprezintă o problemă importantă de sănătate publică.
Prevenţia diabetului zaharat se realizează în mai multe moduri, însă modificarea stilului de viaţă este una dint