Noi cercetări efectuate de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Boston au demonstrat că numărul în creştere al centralelor electrice pe bază de cărbune din China maschează adevăratele schimbări climatice ce au avut loc în ultimul deceniu, notează publicaţia The Guardian. Odată ce sulful, care cauzează şi ploile acide, se va "spăla" şi prezenţa lui va scădea vizibil, oamenii de ştiinţă cred că procesul de încălzire globală va fi reluat cu rapiditate.
Ultima decadă a fost cea mai caldă din istorie, iar din 1988 încoace s-au înregistrat 10 ani cu cele mai mari temperaturi. Noile cercetări vin să demonstreze cum, în ciuda faptului că emisiile de dioxid de carbon au crescut, efectul de seră nu s-a resimţit. Acest lucru se datorează poluării cu sulf cauzată de fabricile şi de centralele electrice din China, la care se adaugă ciclul de 11 ani în care se află Soarele, perioada în care intensitatea radiaţiilor este mult mai puţin puternică.
În ultimii ani, numărul centralelor electrice din China s-a mărit considerabil astfel încât capacitatea de energie electrică generată a ajuns de la 10 GW în 2002 la peste 80 GW în 2006. Raportul cercetărilor de la Universitatea din Boston are drept scop sublinierea faptului că reducerea emisiilor de dioxid de carbin şi-a redus importanţa acum că sulful maschează efectele încălzirii globale.
"Studiu nostru vrea să sugereze că emisiile de carbon vor reveni în centrul atenţiei noastre acum că autorităţile chineze vor curăţa staţiile şi, astfel, se va reduce şi emisia de sulf. Acest lucru, combinat cu creşterea radiaţiilor în cadrul următorului ciclu în care va intra Soarele, va determina o creştere mult mai rapidă a temperaturilor", a explicat Robert Kaufman, profesorul care a condus acest studiu la Universitatea din Boston. Afirmaţiile lui Kaufman au fost întărite şi de Joanna Haigh, profesor la Colegiul Imper