Tehnologia este ceva extrordinar! O vedem şi o percepem în fiecare zi, aproape oriunde în jurul nostru şi cel mai adesea prin intermediul echipamentelor şi a sistemelor multimedia. Dar adevărata tehnologie este implementată în sisteme la care noi nu avem acces direct.
Băncile şi instituţiile financiare au un singur "obiect al muncii": banii. Iar ele reuşesc să se descurce numai datorită sistemelor informatice. Banii, sau ceea ce numim noi bani, reprezintă prin excelenţă un concept virtual. Credite, carduri, leasing, depozite, fonduri de investiţii, acţiuni, etc. - toate acestea sunt de fapt înscrieri în sisteme electronice. Cu toate că există şi partea materială, respectiv bancnotele şi monedele, acestea reprezintă mai puţin de 2% din întreaga masă monetară. De asemenea, toate transferurile şi tranzacţiile sunt efectuate exclusiv prin intermediul sistemelor informatice.
Datorită performanţelor acestor sisteme, bankingul clasic - atunci când fiecare dintre noi merge la bancă să depună documente, să retragă bani, etc. - va dispărea în scurt timp. De ce? Pentru că nici noi şi nici cei din bănci nu ne dorim să pierdem timpul! Prin intermediul sistemelor online poţi realiza exact aceleaşi operaţiuni fără a mai pierde timp şi resurse de a merge până la un sediu de bancă. De asemenea, băncile scutesc cheltuieli semnificative în special cu plata angajaţilor şi a chiriilor pentru ca noi să avem cu cine vorbi atunci când mergem la bancă.
Toate aceste lucruri nu sunt ceva nou. În ţările dezvoltate, majoritatea operaţiunilor, inclusiv partea de creditare, au fost complet informatizate. Există chiar şi "drive banking". Studii făcute în urmă cu câţiva ani arătau că reţelele actuale de sute de sucursale vor dispărea complet în următorii 10 ani. Din ele vor rămâne doar Centre de Afaceri care sunt destinate activităţii cu companiile mari.
În România tendinţa