Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în România există 1.300 de situri contaminate, potrivit listei recent finalizate, în care printre fruntaşe se află şi iazurile cu reziduuri chimice de la Bicapa Târnăveni.
'Pentru prima oară în sfârşit avem finalizată lista siturilor contaminate din România, avem 1.300 de situri contaminate, care înseamnă patru-şapte miliarde de euro, din care foarte multe sunt în zona Petrom, OMV, tot ce ţine de poluările istorice, dar sunt şi bataluri foarte importante. Pe un loc fruntaş este Bicapa Târnăveni', a arătat Borbely.
În privinţa acestui iaz-batal, ministrul Mediului şi Pădurilor a arătat că se încearcă găsirea unei soluţii întrucât există doi investitori importanţi, care ar fi dispuşi să cumpere această unitate, însă nu în condiţiile în care să suporte toate costurile ecologizării.
'Dar nu vin dacă nu ştiu exact câţi bani trebuie să aloce pentru mediu. Probabil că nu vor putea da 50-60 de milioane de euro pentru decontaminare. Atunci e vorba de o negociere, între investitor şi stat. O soluţie ar fi să lămurim primăria să preia, pentru a interveni prin fonduri europene, noi să plătim o parte, iar o parte, investitorii. Altfel pleacă şi rămânem cu batalul', a arătat Borbely.
Ministrul a arătat că pentru prima oară anul trecut s-au alocat 120 de milioane de lei pentru aceste situri contaminate, din Fondul de Mediu, iar în acest an există 170 de milioane de euro pe POS Mediu pentru decontaminare.
Acesta a precizat că peste o lună se va finaliza un studiu din care să rezulte costurile decontaminării la Bicapa Târnăveni şi că, între timp, se va discuta şi cu Primăria municipiului Târnăveni eventualitatea preluării batalurilor pentru a putea accesa fonduri pe POS Mediu.
Un exemplu de p