Prima persoana care va atinge 150 de ani s-a nascut deja, potrivit unor oameni de stiinta. Mai mult, Aubrey De Grey este de parere ca primul om care va trai 1.000 de ani se va naste si el in curand.
Aubrey De Grey, gerontolog si director stiintific la o fundatie care se ocupa cu cercetari asupra longevitatii, sustine ca doctorii vor avea in curand instrumentele necesare pentru "vindecarea" batranetii, scrie Daily Mail citat de Agerpres. Acest lucru se va realiza, potrivit lui, prin alungarea tuturor bolilor si lungirea vietii pe timp nedeterminat.
Dr. De Grey arata: "As fi de parere ca avem sanse 50/50 sa controlam medical imbatranirea in urmatorii 25 de ani."
Medicul britanic spune ca va veni o vreme cand oamenii vor merge la doctor periodic pentru "intretinere", care va include terapii genetice, terapii cu celule stem, stimularea imunitatii si o serie de alte tehnici medicale avansate, destinate sa-i pastreze in forma.
Dr. De Grey descrie batranetea ca pe o acumulare pe intreg parcursul vietii de diverse tipuri de alterari moleculare si celulare in corp. Cu cata vreme si cat de repede va creste speranta de viata - este o problema dezbatuta pe larg in prezent, insa tendinta este clara. In fiecare an se adauga la speranta de viata trei luni in medie, iar expertii apreciaza ca pe glob vor exista un milion de centenari in 2030.
Pentru comparatie, cea mai batrana persoana din lume inregistrata pana in prezent a murit la 122 de ani si in Japonia existau peste 44.000 de centenari in 2010. Dr De Grey imparte tipurile de degradare produse de imbatranire in sapte mari categorii, pentru care s-ar putea dezvolta tehnici reparatorii daca ideea lui privind 'intretinerea' va deveni realitate.
"Terapia cu celule stem este parte a acestui proces, fiind destinata sa repare un anumit tip de degradare - pierderea de