Grupul maghiar OTP, care deţine o bancă de talie medie pe plan local, a oprit discuţiile cu britanicii de la RBS, care au scos la vânzare filiala din România, fără să ajungă la un acord comun, preţul cerut de britanici fiind prea mare, a declarat Antal Pongrácz, director general adjunct al grupului.
Pongracz nu a precizat care este preţul pe care RBS l-a cerut pentru filiala din România, menţionând doar că în opinia s-a banca ar valoara 100-150 mil. euro.
"Vrem să ajungem la o cotă de piaţă între 5 şi 10% în România. Urmărim în continuare potenţiale achiziţii. E mai greu să câştigăm cotă de piaţă prin creştere organică", a spus Pongrácz în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii organizată la Budapesta.
Filiala din România a OTP se plasa la sfârşitul anului trecut pe locul 17 în piaţă, cu o cotă de 1,2% din activele bancare. O cotă de piaţă de peste 5% ar plasa OTP România între primii zece jucători locali.
Oficialii OTP nu exclud nici posibilitatea de a cumpăra două bănci mai mici în cazul în care nu găsesc un jucător mai mare, deşi spun că procesul de integrare ar fi mai dificil. În acest sens, ei au dat exemplul Serbiei, unde OTP a cumpărat trei bănci care au fost integrate ulterior într-o singură instituţie.
Grupul OTP operează în nouă ţări din Europa Centrală şi de Est, oficialii băncii apreciind că această zonă are un potenţial de creştere ridicat în următorii ani. Oficialii băncii afirmă că se focalizează pe patru pieţe externe: Bulgaria, România, Rusia şi Ucraina.
"Banca din România nu este chiar atât de mare ca subsidiarele din alte ţări din regiune. Strategia noastră este însă să ne creştem cota de piaţă prin dezvoltare organică, dar şi prin achiziţii. România este o piaţă importantă pentru noi", a spus Sandor Csanyi, preşedinte şi director general al grupului OTP.
Potrivit unor informaţii care au circulat pe piaţă,