Managerul roman se ghideaza in prezent dupa intuitie, inspiratie si emotii, atunci cand isi exercita functia si asteapta in acelasi timp rezultate imediate din partea echipei, fara sa apeleze neaparat la instrumente clare de motivare. Potrivit specialistilor in HR, odata cu trecerea anilor, portretul managerului se va schimba destul de mult.
Rezultatele unui studiu realizat de compania Result Developmemt in intervalul 2009-2011 arata ca in prezent profilul managerului roman poate fi descris prin urmatoarele patru tendinte: axarea pe un management intuitiv, inspirational si emotional, centrarea pe prezent si rezultate immediate, perfectionismul sau tendinta de a stabili standarde inalte si inclinarea de a munci mai mult decat timpul normal de lucru.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 110 manageri din 72 de companii multinationale si nationale.
Tendintele sau trasaturile evidentiate prin acest studiu nu vor rezista insa in timp, iar schimbarile nu vor tine neaparat de profilul tinerilor aspiranti, ci mai degraba de fortele externe care vor "impinge" managerul roman spre un comportament profund profesional.
"Schimbarea (profilului-n.r.) poate aparea doar in timp, o data cu evolutia si maturizarea mediului economic si al liderilor in discutie", a spus Oana Datki, country manager al Consulteam.
Timpul va creiona un model pe care astazi abia il banuim?
"In 15-20 de ani se va produce schimbarea spre managementul rational, bazat pe studii de piata, statistica, istoric, pe eficienta echipei si nu pe reactia acesteia la stimuli personal-emotional. In 15-20 de ani, managerul va fi unul profesionist sau nu va fi deloc", a declarat Mihaela Tudorancea, senior partner la Nefertiti Human Capital Consultants.
De aceeasi parere este si Dorin Bodea, senior consultant Result Development, care considera