Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza izbucnită în 2008, spune că adevăratele probleme care au aruncat lumea în recesiune nu au fost rezolvate. Guvernele din SUA şi Europa au devenit experte la „tras de timp“, dar aceasta nu face decât să amâne izbucnirea unei noi crize până în 2013, crede Nouriel Roubini.
Contexul macroeconomic se înrăutăţeşte şi, în 2013, vulnerabilităţile tuturor ţărilor se vor intersecta şi vor da naştere unei „furtuni perfecte" de slăbiciune, a arătat miercuri Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza mondială izbucnită în 2008. Într-un interviu acordat postului de televiziune american CNBC, reputatul „Doctor Apocalipsă" (aşa cum a fost numit de presa internaţională din cauza prognozelor sale sumbre) a afirmat că guvernele din SUA, Europa şi nu numai au devenit atât de bune la „tras de timp" încât au reuşit să amâne izbucnirea unei adevărate crize până în 2013. Însă atunci când aceasta se va declanşa, efectele vor fi „dureroase", a adăugat Roubini.
„Prognoza mea pentru furtuna perfectă este că aceasta nu va izbucni anul acesta sau în 2012, ci în 2013, pentru că toată lumea amână rezolvarea problemelor", a avertizat Obama.
Marile puteri, la baza problemelor
Cele mai mari economii din lume, Statele Unite ale Americii (SUA) şi China, ascund principalele probleme care vor declanşa, în final, criza. „Avem o problemă în SUA dacă după alegeri (în 2012 vor avea loc alegeri pentru preşedinţie - n.r.) nu ne vom rezolva dificultăţile fiscale. China se supraîncălzeşte... În final, va avea o cădere dură", arată economistul.
Ţările de la marginea zonei euro - Grecia, Portugalia şi Spania - se vor lupta în continuare cu criza datoriilor de stat, iar China va lua alte măsuri în lupta cu inflaţia, descrie economistul scenariul în care se va declanşa „furtuna perfectă". În China, rata inflaţiei a crescut vertig