Piscine vopsite sau acoperite cu prelate verzi să pară pajişti. Case lăsate netencuite ca să pară neterminate. Până unde merge ingeniozitatea grecilor când vine vorba de trişarea statului. De la fanarioţi încoace, ţara lui Homer a dezvoltat o adevărată cultură a evaziunii fiscale şi a eludării ingenioase a oricărui fel de obligaţii faţă de stat.
Când vine vorba despre cum şi cât reuşesc grecii să-şi păcălească autorităţile, una dintre cele mai vehiculate poveşti (cât se poate de reală, însă) se referă la o agenţie guvernamentală, care în 1950 trebuia să asaneze lacul Kopais (din nordul Atenei), pentru construirea unei şosele. Aceasta a fost inaugurată cu mare pompă în 1957. De atunci, lacul nu mai există, dar agenţia guvernamentală, da.
Case neterminate dinadins pentru impozit mai mic Foto: Reuters
Şi astăzi continuă să aibă 30 de angajaţi, inclusiv un şofer. Aceasta este doar una dintre imaginile birocraţiei, corupţiei şi fraudei care caracterizează Grecia contemporană. O imagine terifiantă, care îi dezarmează inclusiv pe specialiştii (oneşti) ai acestei ţări de legendă. Unul dintre ei, economistul Michael Mitsopoulos, coautor al unui volum intitulat „Understanding the Greece Crisis", face o demonstraţie simplă a modului (eronat) în care funcţionează sistemul de achitare a taxelor şi impozitelor.
Citiţi şi:
FOTO Care criză? Turismul Greciei înfloreşte!
Când intră o ţară în faliment
BCE salvează din nou statul elen
Piscine „fardate"
Din cele 4,3 milioane de persoane care lucrează în Grecia, circa un milion sunt în sectorul public, două milioane activează în sectorul privat, iar în jur de 1,3 milioane sunt „liber-profesioniste". Cele mai mari taxe le plătesc angajaţii din sectorul privat, astfel că se poate spune că ei duc „în spate" restul Greciei. Nu este este mirare, consideră Mitso