HotNews a demarat un studiu legat de relatia cu bancile a companiilor mici si mijlocii. Am realizat o baza de date formata din 1200 de companii in functie de cifra de afaceri, regiune si structura de business. Un sfert dintre acestea au raspuns, rezultatele preliminarii indicand o serie de elemente de care bancherii ar trebui sa tina cont in viitor. IMM-urile se plang in principal de normele de creditare considerate uneori prea rigide si de lipsa culturii de business a tinerilor angajati din banci. Nota medie pe care firmele o acorda bancilor cu care lucreaza nu trece de 7.
Cei mai nemultumiti sunt cei cu cifra de afaceri intre 0-100.000 euro.E si normal, sunt "cei mai mici" din categorie. Ei sunt si cei care acorda notele cele mai mici in privinta relatiei cu bancile. Din punct de vedere al regiunilor din intentie creditare Foto: Hotnews care provin, Muntenii par a fi cei care penalizeaza la note cel mai mult bancile, iar Transilvania este zona cu gradul de multumire cel mai ridicat.
Cei mai multumiti sunt si cei care ruleaza bani mai multi si carora bancile le acorda o atentie sporita.
In medie, 7 firme din 10 nu intentioneaza sa se imprumute in urmatoarele 3 luni. Unele pentru ca si-au atins gradul maxim de indatorare iar altele asteapta sa vada ce se va intampla cu dobanzile, urmand sa ia o decizie dupa aceste 3 luni. Majoritatea admit ca au avut conflicte cu bancile, chiar daca unele se datoreaza firmelor.
Reprosurile care le sunt aduse angajatilor din banci de catre antreprenori tin cel mai des de cultura de business a tinerilor angajati. "Nu inteleg ce e acela un business. I-am propus unuia sa vina o zi la mine la firma ca sa inteleaga cum se fac afacerile. El o tinea pe a lui ca nu ma incadrez in targetul produsului, desi ma incadram de la o posta. Pana la urma am ajuns la superiorul lui si mi-am rezolvat problema ",