Fraudele sau tentativele de frauda de pe piata asigurarilor de viata din Romania sunt mult mai rare decat cele pe care le intalnesc asiguratorii pe segmentul auto. Pentru a vedea totusi care sunt cele mai intalnite fraude pe acest segment, DailyBusiness.ro a discutat cu jucatorii din piata.
"Companiile care activeaza pe piata asigurarilor de viata din Romania se confrunta, din fericire, foarte rar cu cazuri de frauda. Tentativele de frauda in asigurarile de viata nu lipsesc, dar reprezinta mai degraba fenomene izolate", au declarat reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR).
UNSAR are in componenta sa 23 de companii care impreuna detin o pondere de peste 80% din piata de asigurari.
Conform Uniunii, cele mai des intalnite cazuri sunt:
-Asiguratul nu declara, cu buna stiinta, istoricul complet al bolilor de care a suferit, la completarea declaratiei de asigurare. Motivul: pentru a plati o prima de asigurare mai mica.
- Asiguratul isi incheie polita de asigurare la scurt timp dupa ce se imbolnaveste, cu scopul ascuns de a beneficia de tratament platit prin conditiile de asigurare.
- Documente medicale "fabricate" (false, n.r.) aduse spre decontarea asiguratorului din tari "exotice" in cazul asigurarii medicale de calatorii in strainatate.
- Foi de observatii sterse sau modificate care atesta spitalizarea intr-un spital din Romania,fara ca acest fapt sa fi avut loc.
La randul sau, Carmen Radu, directorul general adjunct al Eureko Asigurari, a declarat ca societatea s-a confruntat rar cu tentative de frauda, iar cele care au aparut se refera la cazurile in care asiguratii nu isi declarau bolile pre-existente.
"Intr-o astfel de situatie, asiguratorul are dreptul sa refuze plata sumei asigurate", a subliniat Carmen Radu.
Potri