Chiar dacă provine dintr-o familie de intelectuali, care a susţinut viaţa culturală a Braşovului, Lucia Bunaciu spune că „originea sa nesănătoasă" i-a fost o „povară" în comunism.
Familia Mureşenilor, „responsabilă" pentru supravieţuirea primului ziar românesc din Transilvania şi pentru redactarea versurilor Imnului Deşteaptă-te, Române, mai are un singur urmaş în Braşov. Lucia Bunaciu are 88 de ani şi are datoria de a păstra intactă preţioasa moştenire lăsată de predecesorii ei.
S-a născut pe 12 noiembrie 1922, în Pecica, judeţul Arad. Când avea numai un an s-a mutat împreună cu familia la Cluj-Napoca, unde a locuit până în 1940. Acela a fost anul în care, în urma Dictatului de la Viena, a ajuns la Braşov. Şi-a continuat studiile la Academia Comercială din Braşov, de unde a obţinut diploma de jurist şi în paralel s-a format ca economist la Sibiu.
Încă din studenţie a fost suplinitoare de limba franceză la Liceul Şaguna, şi mai apoi de limba engleză la Liceul Comercial de fete. Din 1946 a lucrat un an ca economist la fosta Fabrică Voina, devenită apoi Uzina II. Apoi, timp de un singur an, până să i se desfiinţeze postul, a predat şi la Liceul Meşotă. Lucia Bunaciu este nepoata compozitorului Iacob Mureşianu şi mai are un frate, de profesie medic, care trăieşte, din 1965, la Paris.
Tăbăcar intelectual
Chiar dacă a absolvit studii universitare, în regimul comunist a fost nevoită să lucreze ca tăbăcar, pentru a-şi ascunde condiţia de om intelectual.„Originea mea «nesănătoasă» m-a afectat mult. Provenind dintr-o familie de intelectuali, nu am putut fi angajată. Era foarte rău să ai şcoală în vremea aceea, pentru că lumea şi sistemul te condamnau. Intelectualii erau consideraţi oameni cu privilegii", povesteşte Lucia Bunaciu.
Chiar dacă i-a fost foarte greu, a reuşit să-şi găsească un post de tăbăcar. Munca nu i se potrivea deloc,