Road movie: drumul apei în România
Douăzeci şi doi de studenţi ai Facultăţii de Construcţii, specializarea IFDR, sub îndrumarea prof.dr.ing. Carmen Maftei, vor pleca luni, 11 iulie 2011, într-o călătorie de studiu de o săptămână ce vizează realizarea unui documentar despre lucrările hidrotehnice şi de hidroamelioraţii de pe teritoriul României. Principalul obiectiv al acestui demers este de a reda importanţa meseriei de inginer hidrotehnist şi de a reactualiza valorile generaţiei anterioare care astăzi sunt uitate sau ignorate. Ca metodă de abordare au ales tipul „road movie” înţelegând prin termenul „drum” o metaforă a timpului care se derulează, a vieţii cu toate „întâlnirile şi despărţirile” sale, a libertăţii de mişcare.
Călătoria va urma traseul Constanţa – Vidraru – Timişoara – Tarniţa – Bicaz – Perieni – Iaşi – Tulcea – Constanţa şi are în vedere cunoaşterea celor mai importante lucrări hidrotehnice realizate în anii de „pioneierat” ai ingineriei româneşti. Dintre obiectivele vizitei amintim: Barajul Vidraru, considerat de către specialişti o adevarată bijuterie inginerească; lacul de acumulare Vidraru, cu centrala electrică amplasată la 104 m adâncime, în masivul Cetăţuia; amenajările hidrografice de pe cursul Timişului şi Begheiului; lacul şi barajul Tarniţa; lacul de acumulare „Izvorul Muntelui”, cel mai mare lac artificial amenajat pe râurile interioare din România şi centrala Stejaru. Nu vor uita nici de contactele cu colegii din centrele studenţeşti Iaşi şi Timişoara pentru a putea crea o imagine a ceea ce înseamnă această meserie pentru tinerii de astăzi.
Demersul viitorilor ingineri constructori este sprijinit de Monnson Group, DJST Constanţa, Vimetco, Nikonfast şi Water Proiect. Vă invităm să redescoperim împreună perioada de glorie a meseriei de hidrotehnist, realizările, problemele cu care se confruntă, avantajele şi dezavant