Cei care sunt depistaţi cu construcţii fără autorizaţie vor fi nevoiţi, pe lângă amenda de rigoare, să facă toate demersurile pentru a intra în legalitate. Procedura este însă greoaie şi costisitoare, lucru recunoscut şi de către arhitecţi. „Abaterile foarte mici de la proiect se pot face prin dispoziţii de şantier, dar, dacă pe parcurs proiectul se modifică substanţial, construcţia trebuie reautorizată. Acele construcţii care nu au la bază proiectul şi apoi recepţia sunt considerate ilegale, iar prin noile norme de aplicare a Legii nr. 50/1991 sancţiunile sunt foarte mari. Dacă până acum exista un moment de neglijare a legii, acum Inspecţia în Construcţii a înăsprit amenzile“, a precizat Radu Ionescu, preşedintele filialei Oltenia a Ordinului Arhitecţilor din România.
Cine nu are o construcţie cu acte în regulă şi este depistat poate face o cerere pentru a intra în legalitate. Prin aceasta, persoana în cauză recunoaşte că a comis o ilegalitate şi se va alege cu amenda prevăzută de Legea nr. 50/1991, actualizată în 2009. Amenzile sunt însă mari, cea minimă în astfel de cazuri fiind de 3.000 de lei. „Intrarea în legalitate necesită tot felul de expertize tehnice, făcute de specialişti. Unele se referă la structura clădirii, altele la pericolul de incendii“, a mai spus Radu Ionescu.
Acesta mai susţine că, de cele mai multe ori, după expertiza tehnică a construcţiei, se cere consolidarea: „La expertiză trebuie să se dezvelească pentru a se vedea armăturile, se fac săpături la fundaţie pentru a vedea adâncimea şi am auzit destule cazuri în care s-a cerut consolidarea“.
Sunt şi cazuri când oamenii şi-au construit case în extravilan, în care şi locuiesc, cu toate că acestea intră doar în categoria anexelor agricole sau a depozitelor de piese. „Au voie să aibă un dormitor, însă majoritatea locuiesc în astfel de construcţii, ceea ce nu e în regulă“, su