Premierul PDL a anunţat că guvernul său a aprobat un proiect de lege potrivit căruia va fi posibilă “confiscarea extinsă” a averilor ilicite. “Se dă şi o satisfacţie opiniei publice”, a explicat Emil Boc. Decizia vine la puţin timp după ce USL întocmise proiectul unei legi asemănătoare - “care este copiată cuvânt cu cuvânt după Decizia-Cadru 212 a Consiliului Uniunii Europene privind confiscarea averilor ilicite”, a dat asigurări Victor Ponta. Concurenţă în materie, nu glumă.
Guvernul s-a grăbit deci să întreacă opoziţia declarând iniţiativa USL un proiect al jumătăţilor de măsură. Acesta nu prevede confiscarea averilor ilicite rezultate din acte de corupţie, ci numai pe cele care sunt rezultatul traficului de droguri, de arme, de persoane, etc. Juristul PSD, senatorul Dan Şova argumentează că pentru acestea există deja legi şi că USL a vrut să acopere în legislatia internă ceea ce lipsea României din aplicarea directivei europene adoptate încă din 2005. Spune chiar că proiectul guvernamental complică lucrurile: condiţionează confiscarea averii a cărei proveninţă nu poate fi dovedită de o pedeapsă de peste cinci ani de închisoare. Dacă pedeapsa cu închisoarea nu există, sau este mai mică, averea cu bucluc nu poate fi confiscată.
Sigur că toate acestea vor fi tranşate în sesiunea de toamnă din Parlament, când spre paguba tuturor, partidele se vor întrece pe rând în cinism şi populisme.
Curios însă cum de ministerul de justiţie vine cu acest proiect de lege, de modificare a Codului Penal, după ce ani de zile şi ministru după ministru, s-a tot buchisit exact la noile Coduri – Penal şi de Procedură Penală. Deci nici n-au intrat bine în vigoare şi trebuie modificate (deşi după cum spuneam, directiva cu pricina datează din 2005). Nu cumva textul vine să dubleze prevederi din mai vechea lege anti-corupţie, legea ANI sau chiar Codul Penal, din motive