Ca va exista sau nu o condamnare in cazul Srauss-Kahn, scandalul in care fostul sef al FMI este acuzat de viol a scos la iveala vulnerabilitatile a doua societati dominate de prejudecati. Atat Franta, cat si SUA au de pierdut din ceea ce presa americana numeste "afacerea DSK".
Locul 5 - Feminismul francez
Intr-un top al perdantilor dupa scandalul DSK, alcatuit de revista Foreign Policy, pe locul cinci s-ar situa "miscarea feminista din Franta".
Cand Dominique Strauss-Kahn a fost acuzat de viol si arestat, mai multe voci din tara sa de origine i-au sarit in aparare, spunand ca fostul sef al FMI este victima jocurilor politice. Acela a fost si momentul in care s-a reaprins "miscarea feministelor", care s-au grabit sa condamne gestul lui Strauss-Kahn, care avea de infruntat in Franta o alta acuzatie de viol venita din partea unei jurnaliste.
Insa, dupa ce Strauss-Kahn a fost eliberat conditionat si au aparut suspiciuni asupra credibilitatii victimei, feministelor li s-a inchis gura. Dezbaterea problemelor de gen in Franta, tara despre care sociologii sustin ca femeile sunt tratate de cele mai multe ori ca obiecte sexuale, ar putea fi blocata.
In acelasi timp, cum francezii nu au o problema ca potentialii lor conducatori sa fie implicati in scandaluri sexuale, achitarea lui Strauss-Kahn i-ar putea aduce acestuia mai multe sanse in cursa pentru presedintia Frantei.
Locul 4 - Imigrantii
In timp ce erorile judiciare ale anchetatorilor in cazul Strauss-Kahn nu au nicio justificare, este de inteles totusi de ce cineva aflat in papucii acuzatoarei fostului sef al FMI isi ascunde trecutul. Avand ca scop obtinerea cetateniei americane, persoanele care solicita azil trebuie nu numai sa demonstreze capacitati reale de munca, dar si ca au fost cu adevarat oprimate si agresate in tara de origine.