Pe harta lumii apare o nouă ţară. Sudanul de Sud devine sâmbătă, în mod oficial, un stat independent, după ce peste 98% din cei patru milioane de persoane chemate la urne au votat pentru independenţa teritoriului.
La data de 9 iulie, locuitorii regiunii de sud a Sudanului, cel mai mare stat din Africa, vor avea propria ţară, după unul dintre cele mai lungi şi sângeroase războaie civile de pe continentul negru.
Sudul Sudanului a luptat, în două rânduri, cu Nordul pentru obţinerea independenţei statele, o dată în perioada 1955 - 1972, iar a doua oară între anii 1985 şi 2005.
După aproape 37 de ani de război civil, Sudul Sudanului devine stat independent sâmbătă, 9 iulie. La începutul anului, sudanezii au participat un referendum pentru a decide separarea regiunii de sud de restul ţării. Din patru milioane de persoane chemate la urne, 98,83% au votat pentru independenţă.
Capitala ţării va fi la Juba, un oraş recent dezvoltat ce, în urmă cu câţiva ani, era o localitate plină de noroi, ruptă de restul lumii, scrie CNN. Noul stat va avea o suprafaţă de aproape 620.000 de kilometri pătraţi. Populaţia întregii regiuni este estimată la peste 8,2 milioane de persoane, deşi sudanezii de sud susţin că aceasta se ridică la 11-13 milioane de locuitori. Moneda naţională este lira sudaneză.
Preşedintele Sudanului de Nord, Omar Hassan al-Bashir, a declarat, astăzi, că va fi prezent sâmbătă la ceremonia de creare a noului stat şi că intenţionează să lege relaţii "prietenoase" cu ţara vecină, informează Reuters Africa.
Foto: BBC News
Deşi orice grup de oameni poate să se declare naţiune independentă, acesta va întâmpina obstacole majore fără recunoaşterea celorlaltor state. Louise Arimatsu, expert în drept internaţional în cadrul Chatham House de la Londra, a declarat că este puţin probabil ca Sudanul de Sud să se confrunte cu rezistenţă s