Celebra famile de rabini Paneth, răspândită în toate colţurile lumii, va susţine financiar renovarea sinagogii. Sinagoga din Dej, una dintre cele mai mari din Transilvania, catalogată ca monument istoric de interes local, va fi renovată pentru ultimii şase membri ai comunităţii evreieşti din localitate.
Doar de patru ori pe an mai trec pragul sinagogii ultimii evrei din Dej. Dintr-o comunitate evreiască ce număra, în perioada de glorie, aproape 4.500 de suflete, şase evrei au rămas în Dej - martori ai agoniei ramurii unui neam care, aşa cum susţin reprezentanţii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, se va stinge în mai puţin de 20 de ani.
VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI DE LA SINAGOGA ŞI CIMITIRUL EVREIESC DIN DEJ
Înainte de Holocaust, 4.318 de evrei se rugau în 14 sinagogi dejene. „Mai stă în picioare una singură, celelalte 13 lăcaşuri au dispărut, aşa cum au dispărut şi evreii. Am rămas şase evrei «curaţi» în tot oraşul, însă ne ducem şi noi, încet. Toţi suntem bătrâni, cel mai tânăr membru al comunităţii are 74 de ani", spuen Iosif Farkas, preşedintele comunităţii evreieşti din Dej.
Pentru reparaţiile sinagogii, ar fi necesari în jur de un milion de euro, bani care nu există. Preşedintele comunităţii evreilor din Dej susţine că mai mulţi membri ai celebrei familii de rabini Paneth, răspândiţi în întreaga lume, s-au arătat interesaţi să ajute comunitatea cu banii necesari pentru lucrările de renovare.
Citeşte în săptămânalul „ADS Cluj" povestea zbuciumată a evreilor din Dej, dar şi varianta propusă de preşedintele comunităţii evreieşti pentru ca sinagoga să nu fie lăsată în paragină.