Hans Rosling, statisticianul specializat pe probleme de dezvoltare și devenit cunoscut prin felul său unic de abordare a cifrelor, a dezvăluit astăzi problemele social-economice ale Moldovei. Potrivit specialistului, carențele țării noastre sunt foarte ușor de „remediat".
În timpul prezentării, intitulată „Privire globală: Dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova", Hans Rosling a dezvăluit că scopul studiului său a fost să demonstreze unul dintre cele mai mari adevăruri. „Am vrut să arăt că unei țări nu îi este de ajuns să aibă un nivel înalt de educare. Voi sunteți lideri la acest capitol, însă e foarte greu de compensat banii cu învățământul. Aveți nevoie și de un Guvern bun, care să încurajeze micul business, iar pe cel mare să-l sancționeze", a mai punctat specialistul.
Intrebat ce trebuie sa faca societatea noastră ca eforturile să dea roade, statisticianul a răspuns: „Vindeți legume Turciei, nu le cumpărați de la ea. Păstrați relațiile pe care le aveți cu Rusia și Ucraina, dezvoltați-le pe cele cu UE, însă îndreptați-vă atenția spre Turcia. Și aș mai vrea să precizez ceva- învățați engleza. Și eu vin dintr-o țară mică, unde însă toată lumea vorbește «Limba Mare»", a mai spus Hans Rosling.
Promotor activ al conceptului „Open data", Rosling a revoluționat domeniul statisticii, transformandu-l din unul plicticos în unul atractiv. Cifrele lui sunt lizibile si interesante. Printre cele mai cunoscute prezentări ale statisticianului se numără „The Joy of Stats", „The magic washing machine" și „Global population growth".
Teoriile lui Rosling risipesc mitul despre țările lumii a treia. Potrivit lui, statele în curs de dezvoltare, la capitolele sănătate și prosperitate, au o traiectorie similară celei pe care o parcurg statele dezvoltate, iar ascensiunea cu care se mișcă primele depășește de două ori viteza cu care au înaintat sta