Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei a anunţat „modificări profunde” în învăţământul superior, în toamna acestui an. "Miza esenţială în învăţământul superior vizează schimbarea centrului de putere. În învăţământul superior se vor produce din toamnă mutaţii profunde. Când vrei să faci reformă într-un sistem schimbi centrii de putere, nu faci reforme periferice. Iar centrii de putere ai învăţământului din România se află în universităţi", a spus Funeriu, la postul public de televiziune.
În ediţia de marţi, am reprodus reacţiile rectorilor universităţilor politehnice din Bucureşti şi Timişoara, precum şi reacţia rectorului Universităţii Babeş Bolyai, din Cluj Napoca.
Azi am primit la redacţie şi poziţia rectorului Universităţii „Lucian Blaga”, din Sibiu, prof.univ.dr.ing. Constantin Oprean, pe care o reproducem în continuare.
„Cu privire la declaraţiile făcute la TVR, domnul Ministru al educaţiei ştie cu exactitate la ce se referă atunci când spune că sistemul de învăţământ superior va suferi modificări profunde. Noi avem o lege a educaţiei pe care trebuie să o respectăm aşa cum este.
Cât despre plasarea centrului de putere al învăţământului românesc doar la nivelul universităţilor, considerăm că întregul sistem de învăţământ ar trebui să constituie un centru de putere al societăţii româneşti, fiecare nivel de studii având un rol esenţial.
Nu se poate face reformă în învăţământul românesc plecând doar de la învăţământul superior cum nu se poate face performanţă în învăţământul superior dacă imputurile nu sunt de calitate, ceea ce înseamnă că ar trebui să privim cu atenţie către fiecare nivel de studii, plecând de la grădiniţă şi terminând cu studiile postuniversitare.
Conform principiilor managementului calităţii, evaluarea se face pe tot parcursul procesului, şi nu doar la final. Pentru a avea o perspectivă corectă asupra nivelului de