Fluxurile de migraţie nu sunt un motiv pentru reintroducerea controalelor la frontieră, susţin deputaţii europeni, care se opune ferm reintroducerii controalelor la frontieră în interiorul spațiului Schengen.
În acest sens, europarlamentarii au adoptat astăzi o rezoluţie.
Sistemul Schengen a fost recent criticat, unele state membre luând în considerare reintroducerea controalelor la frontierele naţionale simţindu-se ameninţate de un influx neprevăzut de imigranţi din Africa de Nord.
În data de 24 iunie, Consiliul European a solicitat Comisiei să prezinte în septembrie o propunere de creare a unui mecanism de salvgardare pentru a răspunde "circumstanţelor excepţionale" de acest tip.
În rezoluţia adoptată astăzi, Parlamentul European (PE) regretă profund încercarea unor state membre de a reintroduce controalele la frontieră şi îşi reafirmă "opoziţia fermă faţă de orice mecanism Schengen care are alte obiective decât sporirea libertăţii de circulaţie şi consolidarea guvernanței UE în ceea ce privește spațiul Schengen".
PE atrage atenţia că actualul Cod al frontierelor Schengen prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontierele interne "numai atunci când există o ameninţare serioasă la adresa politicilor publice sau a securităţii interne".
Parlamentul cere Comisiei Europene să prezinte o iniţiativă menită să definească "aplicarea strictă" a dispoziţiilor actuale de către statele membre, insistând ca orice excepţii nou apărute, cum ar fi noi argumente pentru reintroducerea controalelor la frontieră, "nu ar întări sistemul Schengen".
Un sistem mai comunitar
Potrivit deputaţilor europeni, problemele recente legate de Schengen "pot fi explicate prin reticenţa de a implementa politici comune europene în alte domenii", dintre care se evidenţiază un sistem comun european de azil şi migrație, deputații solicitând ma