Nu poţi să refuzi orice dialog politic spunând pur şi simplu că nu-ţi place Băsescu, este unul dintre mesajele adjunctului ambasadorului american la Bucureşti, Jeri Guthrie-Corn, într-un interviu pe care l-a acordat \"Evenimentului zilei\".
Diplomatul american are toate motivele să ne dea lecţii. În ţara ei, în Congresul Statelor Unite, se desfăşoară în aceste zile un dificil proces de negociere în vederea reducerii deficitului bugetar. Public, disputa dintre democraţi şi republicani este destul de acidă, pentru standardele americane.
Preşedintele Obama a spus că fiicele sale îşi fac temele la timp şi s-a întrebat de ce nu poate face acelaşi lucru şi Congresul, în timp ce liderul Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner l-a acuzat pe preşedintele SUA că "a dezertat" de la dezbaterea privind reducerea deficitului. Dar sâmbătă, Boehner s-a întâlnit, în secret, cu Obama. Au discutat, nu au ajuns la un consens, dar au convenit să menţină dialogul.
Să facem comparaţia cu ceea ce se întâmplă la Bucureşti. Aproape toată lumea, inclusiv cea mai mare parte a clasei politice, este de acord că ar fi nevoie de modificarea Constituţiei. Şi procurorii din România, şi oficialii americani, ne spun că este nevoie de eliminarea acelei prevederi din legea fundamentală potrivit căreia se prezumă că averea este dobândită licit.
Dar nu se întâmplă nimic, pentru că modificarea Constituţiei poate fi realizată doar cu votul a două treimi din totalul parlamentarilor, iar opoziţia refuză orice dialog pe această temă. Vom discuta abia după ce câştigăm noi alegerile, spun liderii USL. Ei ştiu că asta este o minciună, pentru că în 2013, dacă chiar vor câştiga, vor avea o singură preocupare: să-l dea jos pe Băsescu şi să-l mute pe Crin Antonescu la Cotroceni.
Problema fundamentală pe care cred că o atinge diplomatul american este lipsa