Patru oameni care au încercat de mai multe ori să renunţe la tutun povestesc despre dificultăţile pe care le-au avut în perioadele respective. Psihologul Bogdana Bursuc, specialist în consilierea fumătorilor, le oferă câteva explicaţii şi recomandări.
Principala condiţie pentru ca un fumător să se lase de ţigări este să-şi dorească într-adevăr acest lucru, spun psihologii. Stabiliţi-vă o dată anume şi cu două săptămâni înainte de ziua „Stop fumat" începeţi să vă pregătiţi psihic. Una dintre cele mai mari temeri ale fumătorilor este că nu ştiu cum o să reziste să nu-şi aprindă ţigara când ies în oraş cu prietenii.
Cu două săptămâni înainte de ziua în care nu veţi mai fuma, stabiliţi-vă un loc anume doar pentru fumat. Dacă sunteţi la terasă cu prietenii şi vreţi să fumaţi, părăsiţi un pic grupul şi fumaţi în afara restaurantului. Învăţaţi că puteţi sta de vorbă cu prietenii şi fără să fumaţi. În ziua „stop fumat" vă va fi mai uşor să nu mai fumaţi deloc la bere, pentru că deja aţi exersat asta. Evitarea anturajului fumător, chiar şi pe o perioadă scurtă, nu este o soluţie, pentru că trebuie să dezvoltaţi mecanisme de a face faţă stimulilor, nu să-i ocoliţi.
Dacă vi se pare că unele persoane au reuşit să se lase brusc de fumat, poate nu ştiaţi că ele se gândeau de multă vreme la asta şi între timp s-au pregătit psihic şi şi-au dezvoltat un discurs coerent antifumat. „Renunţarea la fumat e un proces. O femeie care a fumat 25 de ani mi-a spus că în primii 5 ani a fost liniştită, iar în restul de 20 încerca să se convingă că fumatul nu e deloc benefic", spune Bogdana Bursuc, psiholog clinician cu specializare în consiliere pentru renunţarea la fumat la clinica Mind Institute din Bucureşti.
Patru fumători care au încercat de mai multe ori să renunţe la ţigări au fost de acord să vorbească despre dificultăţile pe care le-au avut în perioada de