Fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, a acordat un interviu pentru publicaţia germană Spiegel, în care a vorbit despre relaţiile diplomatice dintre America şi China din anii '70, precum şi despre datoria gigantică pe care Washingtonul o are către Beijing.
Cu peste 70 de vizite diplomatice în China la activ, Kissinger cunoaşte foarte bine mecanismele actualei puteri economice dominante ale lumii şi vorbeşte despre felul în care trebuie negociat cu un astfel de stat.
Redăm mai jos pasaje din interviu.
SPIEGEL: Partidul Comunist Chinez a împlinit 90 de ani, săptămâna trecut. Mai poate fi considerată China o ţară comunistă?
Kissinger: Nu mai este o ţară comunistă în sensul istoric al termenului. Statul nu mai controlează economia, distribuţia veniturilor. Dar China rămâne un stat comunist în sensul că Partidul Comunist deţine monopolul puterii politice.
SPIEGEL: Dumneavoastră şi preşedintele Richard Nixon nu v-aţi sfiit să reluaţi relaţiile diplomatice, în 1973, cu puterea comunistă...
Kissinger: Discuţiile noastre cu Beijingul au avut un scop strategic clar. Consideram că o Chină şi o Uniune Sovietică de puteri echilibrate serveau intereselor Occidentului.
SPIEGEL: În timpul negocierilor cu China se ştia destul de bine de victimele Revoluţiei Culturale. Istoricii estimează că 45 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa.
Kissinger: Ştiam despre suferinţa şi foametea din China, dar nu aveam idee de amploarea fenomenului. Oricum, noi discutam cu statul chinez; nu am susţinut şi direcţia morală a guvernării. Toţi aliaţii noştri europeni şi Japonia au aplaudat demersul.
SPIEGEL: Credeţi că Partidul Comunist Chinez va mai exista peste încă 90 de ani?
Kissinger: Partidul va trebui să-şi lărgească baza de selecţie. Apar curente noi în China, iar partidul declară deja că trebuie făcute schimbări. Întrebar